SELANİK ÖRGÜ NASIL YAPILIR

ben mantığıma göre davranıp, örmeyi kolaylaştırmak için örneklerde bazı değişiklikler yapıyorum.
mesela selanik tariflerine baktığımda diyorlar ki hep tersten örülecek. yani hep tersten örülecekse hep düzden de örülür diye düşünüyorum ve buna göre hep düzden örüp hem daha hızlı örmüş oluyorum hem kafam da karışmamış oluyor. Başkaca selanik örgü açıklamaları olabilir. Burada açıkladığım şekilde örüldüğünde ipi öne veya arkaya geçirmekle uğraşılmıyor. İp her zaman düz örgü yapar gibi dışa doğru bakacak şekilde duruyor. sizler de deneyip düşüncelerinizi söylerseniz sevinirim.



* Kenar ilmeğini şişe alıyoruz


* Sonraki ilmeği örmeden şişe alıp

 
* Üzerine ipi doluyoruz


* Sonraki ilmeği düz örüyoruz. 

aynı işlemleri tekrarlayarak devam ediyoruz.
* Eğer ilmek sayımız tek sayı olacak şekilde belirlediysek aşağıdaki gibi başlayıp bitirmemiz gerekiyor. Mesela ben 21 ilmek atarak selanik örneğini yerleştirdim.
* Kenar ilmeğini şişealdıktan sonra
bir örmeden şişe al+ipi dolabir düz örbir örmeden şişe al+ipi dola, , bir düz ör, ...
bu şekilde sıra sonuna kadar geliyoruz. sıra sonunda bir düz ör, bir örmeden şişe al+ipi dola ve son olarak kenar ilmeğini düz örerek sırayı tamamlıyoruz.
* Dönüşte kenar ilmeğini şişe alıyoruz. sonraki ilmeği (üstüne ip dolanan ilmeği) düz örüyoruz, sonraki ilmeği örmeden şişe alıp üzerine ip doluyoruz.
Üzerine ip dolanan ilmeği düz ör, bir örmeden şişe al+ipi dola, ...
bu şekilde sıra sonuna gelindiğinde bir ilmeği örmeden şişe al, sonraki üzerine ip dolanan ilmeği düz ör ve sonraki kenar ilmeğini düz örerek dönüşü bitirmiş oluyoruz.

Not: eğer bu şekilde kafamız karışıyorsa bence ilmek sayımızı çift olacak şekilde atalım. mesela 20 ilmek atalım. çift sayı ilmek attığımızda hem gidişte hem de dönüşte aynı hareketlerle örgümüze devam etmemiz gerekecek. ilk sırada yani gidişte kenar ilmeğinden sonra bir örmeden şişe al+ipi dolabir düz örbir örmeden şişe al+ipi dola, , bir düz ör, şeklinde sıra sonuna kadar gelip kenar ilmeğini de düz örüp sırayı tamamlayacağız. dönüşümüzde de gidişteki gibi kenar ilmeğini şişimize alıp bir örmeden şişe al+ipi dolabir düz örbir örmeden şişe al+ipi dola, , bir düz ör,.. şeklinde sıra sonuna kadar gelip kenar ilmeğini de düz örerek sırayı bitireceğiz. bu şekilde çok daha kolay selanik örnüş oluruz..

Hatta yarım selanik diye bir örgü sitili de denedim. ön tarafında selanik görüntüsü oluşuyor, örgünün tersinde de tombul görünümlü ilmekler oluşuyor. tersi de ayrı bir model olarak düşünülebilir bence. yarım selanik için tıklayınız..

Not: örgüde ilk ilmeği şişe örmeden alıyorsak sıranın sonundaki ilmeği örmeliyiz. bazı örgülerde de ilk ilmeği örüp sıranın sonundaki ilmeği örmeden şişe almamız gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder